29 Ağustos 2014

Twitter Jargonunu Biliyor musunuz?


Gün geçtikçe hem şahıslar hem şirketler Twitter'a olan ilgilerini arttırdı. Yeni analytics uygulamalarıyla da oldukça gündemde olan Twitter'ın zamanla kendine ait bir dili de oluştu. Siz de Twitter jargonunu öğrenmek ya da eksiğiniz kalmasın istiyorsanız bazı terimleri yazımızda bulabilirsiniz.

Tweet

140 yazı karakteri sığdırmak zorunda olduğunuz paylaşımlardır. Facebook'da yazdığınız durum güncellemeleri gibidir. Yazdığınız tweet’i paylaşmaya ise tweet atmak ya da tweet’lemek deniliyor.

RT (Retweet)

Bir başkasında görüp beğendiğiniz tweet'i kendi sayfanızda paylaştığınızda Retweeet yapmış oluyorsunuz, yine facebook mantığına benzer bir sistem. Fakat burada kullanıcılar genelde kendi cümlelerini kullandıkları için yazının kaynağını belirtmiş oluyorsunuz. Kısaca RT olarak adlandırılır.

FAV (Favori)

Attığınız tweet’lerin altında bulunan küçük yıldız butonuna basarak onu favori tweet ilan etmektir. Bu terim bazı kullanıcılara göre bir konu hakkında teşekkür anlamına gelirken bazıları için “beni güldürdü” anlamına gelebilir. Kullanıcılar daha sonra okumak adına kaydetmek için de FAV’ı kullanabiliyor.



Hashtag

Hashtag, artık diğer sosyal medya araçlarında da kullanıldığı için oldukça biliniyor. Kelimeleri etiketlemek anlamına gelen # işareti konularak aynı konuda yazılan yazıları filtrelemek için kullanılır. Aynı içeriğe sahip tweetler bir araya gelince kendine ait bir forum oluşturmuş gibi diğer kullanıcıların ne yazdıklarını inceleyebilirsiniz.

TT (Trend Topic)

Kısaca TT olarak kullanılan açılımı “Trend Topic” olan popüler konu anlamına gelen bir terimdir. Kullanıcılar tarafından bir hashtag’in defalarca paylaşılması sonucunda popüler hale gelerek ilk 10 konu arasında sıralanmasına TT denir.

MT (Modifiye Tweet)

Paylaşılan bir tweet’in herhangi bir nedenle önüne ya da arkasına bir yazı ekleyerek yeniden paylaşıldığını belirtmek için kullanılan bir terimdir. Genellikle MT gördüğünüz tweet’ler birisi ile alay edilmek için ya da komikleştirilmek için yazılmış tweet’lerdir.

RLRT (Real Life Retweet)

Real Life Retweet olarak adlandırılan bu terim bir kişinin gerçek hayatta söylediği ilginç ya da şaşırtıcı bir şeyi, takipçilerle paylaşmak için kullanılır.

OH (Overheard)

Doğrudan bilginiz olmayan bir konu hakkında, bir kişinin söylediği ifadeleri kullanmak anlamına gelen OH, bir çeşit RLRT olmasına karşın, RLRT’den farkı isim kullanılmamasıdır. bu durumun aslında Twitter etiğine aykırı olduğunu söyleyebiliriz.

DM (Direkt Mesaj)

Kullanıcıların birbirleri ile özel olarak mesajlaşmasını ifade eder. Karakter kısıtlamasından dolayı genellikle DM olarak kullanılır.



Mention

Türkçesi bahsedenler anlamına gelen mention, kullanıcıların tweet’lerinde birbirlerinin kullanıcı adlarını @kullanıcıadı şeklinde kullanmalarıdır. Önce bildirimler daha sonra bahsedenler kısmına tıklayarak siz de mention edildiğiniz tweet’leri görebilirsiniz.

Twitter Kano

Kullanıcıların birbirlerini mention ederek bir konuya diğer kullanıcıları da eklemesidir. Her kullanıcı mention olduktan sonra diğer kullanıcıları mention ederek kanoya katılır.

Subtweet

Agresif-Pasif tweet olarak da bilinir. Bir kişi hakkında isim vermeden eleştiri yapmak, iğneleyici laflar söylemek ya da kırgınlığını belirtmek için paylaştığı tweet’tir.

Tweetstorm (Twitterstorm)


Bilindiği üzere Twitter’da 140 karakter sınırlaması bulunuyor. Ancak kullanıcılar belli konularda bu karakteri aşabiliyor ve anlatmak istediğini 4-5 tweet ile yazmak zorunda kalıyor. İşte bu yüzden anlam bütünlüğünü bozmamak ve devamı olduğunu belirtmek adına kullanıcıların tweet’leri numaralandırmasına Tweetstorm denmektedir. 1/5, 2/5, 3/5, 4/5, 5/5 gibi yöntemler kullanılabiliyor. *sosyalmedyaco'dan kesitler bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder