8 Ekim 2013

Hızlı Okuma ve Hafıza Teknikleri'nin Faydaları



Bilginin hızla gelişip, çoğaldığı çağımızda hızlı okuma tekniklerini ve hafıza geliştirme yöntemlerini öğrenmek neredeyse zorunlu bir hale gelmiştir. Hızlı okuma tekniklerini öğrenmek ve kullanmak yazılı materyalleri hem daha hızlı okumanızı, hem de daha fazla anlamanızı sağlamaktadır.
Küçük yaşlardan itibaren gelişen bu özellik sırasından dikkat edilmesi gereken doğru yöntemlerin kullanılması ve uygulamaya geçirilmesidir. Hızlı okumaktan kasıt, her zaman anlayarak ve o metni, makaleyi, kitabı, sindirerek okumaktır. İlkokul dönemlerindeki okuma yarışında hepimizin bildiği gibi hızlı okumak uğruna hiçbir şey anlamadığımız metinlerin Hiçbir katkısı olamaz. Dolayısıyla hızlı okuma yöntemleri ile anlayarak ve hızlı bir şekilde metini tamamlamak fayda sağlayacaktır. Yetişkinler için hızlı okumanın faydalarından belki de en önemlisi; gerekli materyalin gözle taranarak bilgi almak istediğimiz kısmı çıkarılır ve zaman kaybını önler. Ancak amacınız okuyacağınız dokümanın tartıştığı konunun sadece yapısını öğrenmekse, konuya sadece bir göz gezdirmek yeter. Tartışılan konunun tüm detaylarını algılamak istiyorsanız, bu kez parçaya bir göz gezdirmek yetmez, hiçbir şeyi atlamadan tam odaklanarak okuma yapmalısınız.
 
Hızlı Okuma Teknikleri'nin Faydaları
 
  • Her bir kelime bloğu içinde okunan kelime sayısını artırmaya çalışır 
  • Görsel algılama ve beynin algılama hızının artırılması
  • Okunan blokların kayıpsız olarak beyne yerleştirilmesini hedefler 
  • Yukarıda belirtilen maddelerin sonucu olarak geri dönüşlerin ve takrarlı okumaların minimuma indirilmesi (konsantrasyonun artırılarak anlama oranının yükseltilmesi) sağlar
 

Hızlı okuma tekniklerini öğrettiğini iddia eden çoğu eğitim bu maddelerden sadece birincisine yüklenir. Esasen tek başına bu işlem hızlı okumayı sağlayamaz. Çünkü beynin hızlı bir şekilde algılamasını, öğrenilen bilgilerin hafızaya yerleştirilmesini ve gerektiğinde hatırlanmasını sağlayacak teknik ve uygulamaların yapılması göz açılarının genişletilmesinden çok daha önemlidir. Dördüncü maddede belirtilen geriye dönüşlerin çoğunun temel nedeni de ikinci ve üçüncü maddelerde belirtilen beyin fonksiyonlarının bilinçli olarak kullanılmamasından kaynaklanmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder